Schilderkunstige theorie

Gedurende mijn leven, lang voordat het tijdperk van het internet aanbrak, heb ik mijzelf ondergedompeld in talloze boeken over teken- en schilderkunst. Hoewel ik enige lessen heb gevolgd aan de lokale kunstacademie, met focus op tekenen en keramiek, heb ik altijd mijn kennis over schilderkunst uit boeken en tegenwoordig het internet gehaald.

Op deze pagina vind je geen uitgebreide theoretische cursussen. Het is eerder een naslagwerk waar ik af en toe naar zal verwijzen in mijn artikelen wanneer theoretische concepten aan bod komen. Het dient als een bron van informatie en achtergrond voor mijn lezers.

Kleurwaarde

Ik merk zelf vaak dat ik moeite heb om kleuren op hun juiste waarde te beoordelen. Gelukkig heb ik een eenvoudige truc ontdekt die me helpt: het maken van een foto van mijn werk en deze vervolgens omzetten naar zwart-wit met behulp van een beeldbewerkingsprogramma.

Bij mijn schilderijen maak ik vaak gebruik van referentiefoto's. Door deze foto's om te zetten naar zwart-wit kan ik beter beoordelen of de kleurwaarden kloppen en of het contrast naar mijn wens is. Ik citeer Ángeles Nieto:

Alle kleuren hebben een waarde. De waarde geeft de verschillende mate van lichtintensiteit aan.

Concreet: ik heb een referentiefoto van een model tegen een grijze achtergrond. Welke kleur kan ik hiervoor het beste gebruiken?

Hoewel ik niet te diep inga op de technische details, maak ik gebruik van een teststrook om te controleren welke kleuren de juiste waarde hebben en welke nog bijgesteld moeten worden.

teststrook met kleuren

zelfde teststrook met kleuren omgezet naar zwart-wit